Nieuwe regels voor pensioen 

Gecontroleerd op:

Nieuwe regeling voor alle deelnemers

Geplande overgang op 1 januari 2027

Sinds 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen van kracht. Alle pensioenregelingen in Nederland moeten uiterlijk op 1 januari 2028 zijn aangepast aan de nieuwe wettelijke pensioenregels. Bij Philips Pensioenfonds is de geplande ingangsdatum van de nieuwe pensioenregeling 1 januari 2027. De nieuwe pensioenregeling gaat gelden voor alle pensioenopbouwers, pensioenontvangers en polishouders van Philips Pensioenfonds. Dus wat uw situatie ook is: iedereen krijgt te maken met de nieuwe regeling.

Informatie over de nieuwe pensioenregeling

De komende periode informeren wij u over de nieuwe pensioenregeling en wat dit voor u gaat betekenen. Op deze pagina leest u al wat hetzelfde blijft en wat er gaat veranderen. Ook vertellen we u wat u de komende periode tot de start van de nieuwe pensioenregeling, die gepland is op 1 januari 2027, kunt verwachten. Ook via onze digitale nieuwsbrief Gener@ties en ons magazine Generaties houden we u de komende periode op de hoogte. Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Meld u dan aan op de pagina Profiel in MijnPPF.

Pensioen 123

De nieuwe pensioenregeling in het kort

Persoonlijk én solidair pensioen

Inmiddels is duidelijk dat de nieuwe regeling een solidaire premieregeling wordt. Deze is door de wetgever ontwikkeld om een persoonlijker pensioen mogelijk te maken, maar wel met behoud van solidaire elementen. In de nieuwe regeling blijft veel hetzelfde, maar is ook sprake van een aantal nieuwe elementen:

Wat blijft hetzelfde?
  • Er is pensioen voor u geregeld voor na uw pensionering, bij arbeidsongeschiktheid en voor uw eventuele nabestaanden na uw overlijden.
  • U kunt zelf keuzes maken voorafgaand aan uw pensionering.
  • U ontvangt pensioen zolang u leeft.
  • Uw pensioengeld blijven wij collectief voor u beleggen, dus samen met het pensioengeld van andere deelnemers. Zo blijft u risico’s en kosten delen met andere deelnemers.

 

Wat verandert er?
  • In de nieuwe pensioenregeling heeft u een persoonlijk pensioenvermogen – ook wel ‘pensioenpot’ genoemd – waaruit u straks pensioen ontvangt.
  • Het persoonlijk pensioenvermogen beweegt mee met de economie. Dat kan zowel negatief als positief zijn.
  • Ontvangt u eenmaal pensioen? Dan passen we de hoogte van uw pensioen eenmaal per jaar aan. We hebben maatregelen genomen om dalingen in uw pensioen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Top 5 - Vragen en antwoorden

Meer vragen en antwoorden vindt u op de thema-pagina’s onder ‘Wat gaat veranderen?’

Voordat Philips Pensioenfonds overgaat naar de toekomstige pensioenregeling volgens de nieuwe pensioenregels, ontvangt u informatie over wat deze overgang voor u persoonlijk betekent. Uiterlijk op 1 januari 2028 gaat de nieuwe pensioenregeling voor u gelden. Hoe dichterbij het moment van overgang, hoe persoonlijker de informatie zal zijn die u ontvangt. Maar voordat we u persoonlijk kunnen informeren, houden we u op de hoogte van het proces en actualiteiten over de nieuwe pensioenregels. Bovendien kunnen we u wel in meer algemene zin informeren over wat de nieuwe regeling naar verwachting gaat betekenen voor uw toekomstige pensioen. U leest hierover meer in de editie van Generaties die eind december 2024 is verschenen.

In algemene zin maakt het geen verschil of u net voor of net na transitie met (vroeg)pensioen gaat. Aangezien sociale partners (werkgever en werknemersorganisaties) het Fonds hebben verzocht om gebruik te maken van de mogelijkheid van invaren, zullen de nieuwe pensioenregels ook gelden voor het reeds opgebouwde pensioen én het pensioen dat al is ingegaan vóór overgang naar de nieuwe pensioenregeling. 

Eerder met pensioen gaan, betekent wel dat u geen recht heeft op de compensatieregeling . Hiervoor geldt het volgende: het afschaffen van de doorsneesystematiek heeft alleen betrekking op de toekomstige pensioenopbouw. Als u vóór de transitie uit dienst of met pensioen gaat, is er geen toekomstige opbouw meer en dus bij ons Pensioenfonds ook geen nadeel meer van het afschaffen van de doorsneesystematiek. Er bestaat in dat geval ook geen recht op compensatie. Als deelnemer doet u er verstandig aan om de compensatie mee te wegen in het besluit over het kiezen van uw pensioenleeftijd of uitdiensttredingsdatum. De compensatie krijgt u namelijk alleen als u op het transitiemoment pensioen opbouwt bij Philips Pensioenfonds. Dit geldt ook als uw pensioenopbouw bij ons wordt voortgezet vanwege arbeidsongeschiktheid.

 

Voor de huidige pensioenontvangers blijft de verhouding tussen het opgebouwde ouderdoms- en nabestaandenpensioen ongewijzigd. Dit geldt ook voor deelnemers met een nabestaandenpensioen dat afwijkt van het standaardpercentage van 70%. De hoogte van het nabestaandenpensioen kan namelijk hiervan afwijken, bijvoorbeeld vanwege andere percentages in het verleden en/of individuele keuzes die op de pensioendatum zijn gemaakt. Als het ouderdomspensioen verhoogd kan worden door het uitdelen van de buffer op het moment van overgang naar de nieuwe pensioenregeling, dan wordt het nabestaandenpensioen evenredig verhoogd, zodat de verhouding tussen het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen na de overgang gelijkblijft.

Nee, u krijgt pensioen zolang u leeft. U hoeft zich geen zorgen te maken dat er geen geld meer is voor uw pensioen.

Op de pensioendatum wordt het jaarlijkse pensioen vastgesteld mede op basis van de levensverwachting. Dat betreft dan het jaarlijkse pensioen dat een deelnemer krijgt uit het eigen pensioenvermogen. U zou dan kunnen denken dat het pensioenpotje leeg is zodra een deelnemer die levensverwachting heeft bereikt. Als een deelnemer ouder wordt dan van tevoren werd verwacht, zou deze deelnemer vanaf dat moment geen pensioen meer ontvangen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

In de Wet toekomst pensioenen is vastgelegd dat dit zogenoemde langlevenrisico moet zijn gedekt. Op die manier is er ook pensioeninkomen als men ouder wordt dan verwacht. Het nog aanwezige persoonlijk pensioenvermogen van deelnemers die juist eerder overlijden dan verwacht, wordt verdeeld over de deelnemers die langer leven dan verwacht. De aanvulling van het pensioenvermogen naarmate u ouder wordt, gebeurt dus jaarlijks en geleidelijk en niet pas vanaf het moment dat u ouder bent geworden dan verwacht.

Dat wil overigens niet zeggen dat een deelnemer helemaal geen langlevenrisico loopt. Als er minder deelnemers overlijden dan verwacht, komt er minder pensioenvermogen beschikbaar dan nodig voor aanvulling van het pensioenvermogen van deelnemers die langer leven. Dit effect is bij ons Fonds relatief beperkt, omdat het aantal deelnemers dat jaarlijks overlijdt, vrij stabiel is vanwege onze omvang. Tot slot is het zo dat indien er niet minder, maar meer deelnemers overlijden dan verwacht, er juist meer pensioenvermogen beschikbaar is voor de aanvulling van het pensioenvermogen van de deelnemers die langer leven. 

Alle pensioenregelingen moeten gaan voldoen aan de pensioenregels die zijn vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen. Elke werkgever moet dus, in overleg met de vakbonden of andere werknemersvertegenwoordiging, afspraken maken over een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan deze nieuwe wet.

De hoofdregel in de nieuwe wet is bovendien dat de opgebouwde en ingegane pensioenen ook worden omgezet naar de regels van het nieuwe systeem. In pensioenjargon spreken we dan van ‘invaren’. Van de hoofdregel kan worden afgeweken, als dat voor bepaalde deelnemersgroepen tot een onevenredig nadeel zou leiden. Bij Philips Pensioenfonds hebben de sociale partners het Pensioenfonds verzocht om de opgebouwde en ingegane pensioenen om te zetten naar de nieuwe pensioenregeling. 

Het te nemen besluit geldt voor alle pensioenen in het huidige systeem. In de wet is geen mogelijkheid opgenomen om zelf te kiezen om naar de nieuwe pensioenregels te gaan of om in het huidige systeem te blijven.

Het Bestuur van Philips Pensioenfonds, waarin ook werknemers en pensioenontvangers zijn vertegenwoordigd, beoordeelt het verzoek van sociale partners en moet hierover nog definitief besluiten. Het is wettelijk geregeld dat er geen individueel bezwaarrecht is. In plaats daarvan is er het hoorrecht voor de gepensioneerdenverenigingen en een verzwaard adviesrecht voor het Verantwoordingsorgaan. In het Verantwoordingsorgaan zijn, net als in het Bestuur, alle belangengroepen vertegenwoordigd.

Lees meer in het artikel over de besluitvorming 

Thema's: wat gaat er veranderen?

Persoonlijk pensioenvermogen

In de nieuwe pensioenregeling krijgt u een persoonlijk pensioenvermogen. Dit bestaat uit ingelegde premie van u en uw werkgever en uit beleggingsresultaat. 

Lees meer

Beleggen pensioenvermogen

Uw persoonlijk pensioenvermogen wordt belegd, samen met de pensioenvermogens van andere deelnemers. In de nieuwe pensioenregeling doen we dit volgens een leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid. 

Lees meer

Variabel pensioen ontvangen

Hoeveel pensioen u na pensionering krijgt uit uw pensioenvermogen, staat vooraf niet vast. Dat is namelijk afhankelijk van toekomstige beleggingsresultaten en de ontwikkeling van de rente.

Lees meer

Nabestaandenpensioen

Ook in de nieuwe pensioenregeling krijgt uw partner een nabestaandenpensioen als u komt te overlijden. De basis blijft dat wij uw partner ontzorgen.

Lees meer

Op weg naar uw nieuwe pensioen

Voordat we uw nieuwe pensioenregeling kunnen uitvoeren, gebeurt er ‘achter de schermen’ al heel veel. We nemen u graag mee in het proces dat wij doorlopen, samen met alle betrokkenen. Ook geven we aan waar we nu staan. 

Tijdlijn

Wat kunt u verwachten?

We hebben samen met de werkgevers een tijdlijn ontwikkeld waarin u kunt zien hoe wij toewerken naar de nieuwe pensioenregeling en wat u van ons kunt verwachten in elke fase. Klik op de afbeelding om te bekijken welke informatie u op welk moment kunt verwachten. 

Bekijk tijdlijn
Op weg naar uw nieuwe pensioen

Transitieplan

Afspraken over de nieuwe regeling

Alle afspraken over de nieuwe pensioenregeling zijn opgenomen in het ‘transitieplan’. Hierin hebben sociale partners uitgelegd waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en welke overwegingen (voor- en nadelen) daarin zijn meegenomen. Ook lichten zij toe hoe wordt omgegaan met de reeds opgebouwde pensioenen.

Lees meer

Transitieplannen inzien

Hier vindt u de transitieplannen van de werkgevers waarvoor Philips Pensioenfonds de pensioenregeling uitvoert. 

Naar transitieplannen

Proces besluitvorming

Hoe komt de nieuwe regeling tot stand?

Wat moet er allemaal gebeuren om straks uw nieuwe pensioenregeling uit te voeren? Lees hoe we besluiten over uw nieuwe pensioen en wat we achter de schermen doen om de nieuwe regeling mogelijk te maken. 

Lees meer

Nieuwsberichten over de nieuwe pensioenregeling

Met nieuws- en blogartikelen houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Philips_HTC_1259

Nieuws: de nieuwe pensioenregeling, hoe staat het ervoor?

Het besluitvormingsproces over de nieuwe pensioenregeling is onlangs weer een stap verder gebracht. In het eerste kwartaal heeft ons Verantwoordingsorgaan een positief advies uitgebracht over de voorlopige besluiten van het Algemeen Bestuur.

LR_MT3A4004_filter

Nieuws: afspraken over nieuwe pensioenregeling zijn bekend

De sociale partners hebben afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling van Philips Pensioenfonds. In mei 2024 werd al bekend dat gekozen is voor de zogenoemde solidaire premieregeling. Nu zijn alle afspraken over de nieuwe pensioenregeling opgenomen in het ‘transitieplan’. 

Philips_HTC_1244

Nieuws: ingang nieuwe regeling gepland op 1 januari 2027

Over ongeveer twee jaar gaat voor al onze deelnemers de nieuwe pensioenregeling gelden die aansluit bij de nieuwe wettelijke regels voor pensioen. Onlangs hebben wij de geplande datum voor overgang naar deze nieuwe pensioenregeling vastgesteld op 1 januari 2027. 

PPF6163_filter

Blog: wat moet er allemaal gebeuren om straks de pensioenregeling te kunnen uitvoeren?

Het duurt nog zo’n twee jaar voordat de nieuwe regeling voor u gaat gelden. Dat is nog een hele tijd, maar toch zitten wij allesbehalve stil. Ik neem u graag mee in het proces dat wij in de komende twee jaar gaan doorlopen.

Bekijk alle berichten op onze nieuwspagina

Laatste nieuws

Een goede start in het nieuwe stelsel

Hoe zorgen we dat elke deelnemer een goede start kan maken in de nieuwe pensioenregeling die op 1 januari 2027 gaat gelden? Die vraag hebben we als Bestuur onlangs beantwoord. Uiteraard willen we de pensioenen graag volledig verhogen als dat kan. Maar we moeten ook voldoende buffer houden voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling die op 1 januari 2027 gaat gelden. Voor 2024 is besloten dat volledige indexatie mogelijk is. We kunnen deze verhoging toekennen, omdat we gebruikmaken van ruimere, wettelijke indexatieregels. 

In het overbruggingsplan leest u waarom de toepassing van ruimere indexatieregels 'evenwichtig' is en ziet u wat het effect van de ruimere regels is voor verschillende deelnemersgroepen.

Wat vinden onze deelnemers?

 

Tijdens ons laatste jaarlijkse deelnemersonderzoek vroegen wij naar het vertrouwen in het nieuwe stelsel. Wij doen er alles aan om de belangen van al onze deelnemers zo goed mogelijk mee te nemen en u voortdurend te informeren over de ontwikkelingen. Voor vragen kunt u altijd bij ons terecht. Daarnaast organiseren wij deelnemerspanels waarin we feedback vragen op onze communicatie en ontwerpen voor het Pensioenportaal van de toekomst. 

Vertrouwen in het nieuwe stelsel:

Pensioenopbouwer: “Ik begrijp dat verandering nodig is en zie ook de onzekerheid dat de uitkering beweeglijker wordt. Ik heb wel vertrouwen dat pensioenfondsen hier goed op anticiperen. 

Pensioenontvanger: "het lijkt een realistische methode, die ook wordt toegepast in het buitenland. Bij de vorige wijziging naar FLEX pensioen is het er ook beter op geworden, laten we hopen dat dat nu ook zo is."

 

 

Geen vertrouwen in het nieuwe stelsel

Pensioenopbouwer: “In dit nieuwe stelsel zal ik waarschijnlijk minder geld overhouden op de momenten dat ik het nodig heb, en de berichten in de media en onder collega's zijn niet positief”

Pensioenontvanger: "Het is oneerlijk om de regels te veranderen voor mensen die al een pensioen hebben. Ik kan nu geen aanvullende maatregelen meer nemen en ik heb weinig vertrouwen in de overheid."

Gerelateerde informatie

Is onderstaande informatie voor u misschien ook interessant?

Pensioen duidelijkheid 

Een online platform van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met informatie over wat de nieuwe regels voor pensioen inhouden. 

Naar pensioenduidelijkheid.nl

Overzicht nieuwsberichten

De jaarlijkse verhoging van de pensioenen moet verantwoord zijn gelet op het gegeven dat we op 1 januari 2027 met een goede financiële gezondheid willen overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. In het jaarlijkse indexatiebesluit licht het Bestuur toe hoe die afweging wordt gemaakt.

Overzicht indexatieberichten