Blog

Column Gener@ties voor pensioenopbouwers

Door:
3 november 2020

Later goed geregeld, check het nu

Samenwonen, trouwen, de geboorte van een kind… waarschijnlijk zijn dat niet de gebeurtenissen in uw leven waarbij u direct aan uw pensioen denkt. Toch is het belangrijk om te weten waar u aan toe bent op pensioengebied als u stappen maakt in het leven. Vandaag start de Pensioen3daagse. Dan wordt landelijk extra aandacht besteed aan het thema: ‘Later goed geregeld? Check het nu!’ En deze oproep is zeker niet elke dag relevant en ook niet elke maand, maar wél als er iets groots verandert in uw leven. Ik vertel er graag iets meer over.
 

Verandert er iets in uw leven? Check dan ook uw pensioen

Pensioen is voor veel mensen een ‘ver van je bed’-show als ze nog werkzaam zijn. Toch is pensioen dichterbij dan u denkt. Stel u krijgt een nieuwe baan, gaat samenwonen of trouwen, krijgt een kind, of u en uw partner gaan uit elkaar. Deze levensgebeurtenissen kunnen direct gevolgen hebben voor uw pensioen. Pensioen is dus ook belangrijk als uw pensioengerechtigde leeftijd nog ver weg is.
 

Gevolgen voor uw pensioen

Graag geef ik een paar voorbeelden van bijzondere levensgebeurtenissen waarbij u aan uw pensioen moet denken. U bent bijvoorbeeld nieuw in dienst bij Philips of Signify. Dat is het moment om te controleren of uw pensioen goed geregeld is voor u en voor uw partner. Heeft Philips Pensioenfonds de juiste gegevens van uw partner en is bekend in welke taal u informatie wilt krijgen? Is het pensioen voor uw partner goed geregeld als u komt te overlijden of is een Anw-hiaatverzekering interessant?  Ook kunt u ervoor kiezen om uw opgebouwde pensioen bij uw vorige pensioenfonds of verzekeraar mee te nemen naar Philips Pensioenfonds. Dat heet waardeoverdracht.

Ook als u gaat samenwonen met uw partner, is het goed om uw pensioen te checken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om uw partner bij ons aan te melden. Alleen dan ontvangt uw partner een nabestaandenpensioen als u zelf overlijdt. En ook is dit het moment om de Anw-hiaatverzekering te regelen. Dat kan namelijk alleen binnen twee maanden nadat u bent gaan samenwonen. Of misschien denkt u erover om meer of minder te gaan werken? Ook dit heeft invloed op uw pensioen: u bouwt dan namelijk ook meer of minder pensioen op. En vergeet ook niet als u uit dienst gaat om bijvoorbeeld uw contactgegevens na te lopen, zodat wij een actueel telefoonnummer en e-mailadres van u hebben.
 

Informatie over de keuzemogelijkheden

Op onze website kunt u de informatie over de gevolgen van een aantal veranderingen in uw persoonlijke leven nog eens op uw gemak nalezen. In de Pensioenplanner op MijnPPF vindt u een overzicht van uw persoonlijke pensioensituatie. Ook kunt u zelf berekenen wat er gebeurt met de hoogte van uw pensioen als u bijvoorbeeld minder wilt gaan werken.

Nieuwsgierig wat u nú al kunt doen voor uw pensioen? Bekijk de animatie!

Jasper Kemme
Algemeen directeur