Blog

Column Gener@ties voor pensioenontvangers

Door:
5 november 2019

Zorg goed voor elkaar

Vandaag start de landelijke Pensioen3daagse. Dat betekent dat er landelijk aandacht is voor pensioen. Nu is er de laatste tijd natuurlijk al bijzonder veel aandacht voor pensioen, maar deze dagen staan we extra stil bij het thema ‘zorg voor uw nabestaande’. Via uw Pensioenoverzicht weet u waar uw partner recht op heeft als u komt te overlijden. Dat is belangrijk, maar niet voldoende. Toen wij vorig jaar met pensioenontvangers spraken, werd duidelijk dat zij het belangrijk vinden dat Philips Pensioenfonds hun partner ‘ontzorgt’ op het moment dat zij zelf komen te overlijden. En dat is precies wat wij belangrijk vinden in de contacten met nabestaanden. Ik vertel u er graag over.

Het is alweer even geleden dat ik samen met een collega-bestuurslid heb gesproken met één van onze ontvangers van een nabestaandenpensioen. De aanleiding voor dat gesprek was niet goed: in het proces van toekenning van het nabestaandenpensioen waren veel dingen misgegaan. Het betrof hier een stapeling van menselijke fouten. Maar ook werd duidelijk dat wij het proces van toekennen van nabestaandenpensioen moesten verbeteren. Wij wilden in de eerste plaats excuses maken, maar ook wilden wij het persoonlijke verhaal van deze mevrouw horen. Wat onze manier van handelen en onze communicatie bij haar teweeg had gebracht in de moeilijke periode na het verlies van haar partner. Het gesprek was enorm waardevol en ik ben die mevrouw zeer dankbaar dat ze aan de bel heeft getrokken en haar verhaal heeft willen doen.

Meer aandacht voor nabestaanden

Het proces is daarop verbeterd en we hebben nog meer aandacht voor de nabestaanden van onze deelnemers. Dat betekent dat wij hen zoveel mogelijk willen ontzorgen als het gaat om de aanvraag en uitbetaling van het nabestaandenpensioen. En dat wij ook oog hebben voor specifieke wensen van de nabestaande. Want misschien wilt u als deelnemer alle post van Philips Pensioenfonds digitaal ontvangen, maar heeft uw partner heel andere wensen. Geen probleem! Uw partner kan bij ons terecht met al zijn/haar vragen en met specifieke wensen als het gaat om de communicatie met Philips Pensioenfonds.

Geef het door!

Misschien is dit een goed moment om samen met uw partner eens naar uw Pensioenoverzicht te kijken. Zodat u beiden weet wat er financieel geregeld is als u komt te overlijden. En maak het onderwerp ‘overlijden’ ook eens bespreekbaar bij de jongere generatie zoals bij uw (klein)kinderen. De jongere generatie staat er vaak niet bij stil wat er binnen een pensioenregeling is geregeld voor hun partner. En de berichten van hun pensioenfonds krijgen vaak niet de aandacht. Het kan dus helpen als u ze erop wijst dat zij misschien nu nog keuzes kunnen maken. Op deze manier zorgen we met z’n allen goed voor elkaar!

 

Jasper Kemme
Algemeen Directeur