Blog

Column Gener@ties voor pensioenopbouwers

Door:
5 november 2019

Zorg goed voor elkaar

U wilt er waarschijnlijk liever niet aan denken, maar stelt u zich eens voor dat u komt te overlijden… weet u hoe u uw partner en kinderen financieel achterlaat? Tijdens de Pensioen3daagse die vandaag begint, is er landelijk aandacht voor dit thema. Helaas hoort iedereen weleens van een situatie waarbij het niet zo goed is geregeld als gedacht. Binnen ons flex pensioen is ook voor uw partner een en ander geregeld. Maar u moet daar wel zelf wat voor doen!

Nabestaandenpensioen voor uw partner

Bij Philips Pensioenfonds is niet alleen uw oudedagsvoorziening goed geregeld. Ook is er een voorziening om ervoor te zorgen dat uw nabestaanden na uw overlijden financieel goed achterblijven: het nabestaandenpensioen.

Ongehuwd samenwonend? Partner aanmelden!

Alleen als uw partner bij ons is aangemeld, heeft hij/zij recht op een nabestaandenpensioen. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap met uw partner heeft, dan ontvangen wij de gegevens van uw partner automatisch via de gemeente. Dan hoeft u uw partner niet bij ons aan te melden. Woont u echter ongehuwd samen, dan moet u zelf uw partner bij het Fonds aanmelden. Heeft u dit nog niet gedaan? Doe dit dan meteen!

Wezenpensioen voor uw kinderen

Heeft u kinderen die jonger zijn dan 21 jaar? Dan krijgen zij na uw overlijden een wezenpensioen van ons. Uw kinderen hoeft u niet bij Philips Pensioenfonds aan te melden. Op uw Pensioenoverzicht ziet u op welk bedrag uw kinderen recht hebben.

Wat als uw partner geen Anw-uitkering krijgt van de overheid?

Niet alleen Philips Pensioenfonds zorgt voor een inkomen voor uw partner na overlijden. Er is ook een overheidsregeling: de overheid keert een zogenoemde Anw-uitkering uit (een bedrag van maximaal 981 euro netto per maand) als uw partner aan de voorwaarden voldoet. Die voorwaarden zijn best streng, waardoor veel nabestaanden geen recht hebben op een Anw-uitkering. We noemen dat een Anw-hiaat. Dit tekort kan opgevangen worden door de Anw-hiaatverzekering van Philips Pensioenfonds. Maar let op! U kunt deze verzekering alleen afsluiten op bepaalde momenten. En dat zijn momenten waarbij u misschien niet als vanzelfsprekend stilstaat bij uw overlijden: bij indiensttreding, bij het aangaan van een relatie (samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap) of als u een kind krijgt. Daarom roep ik u op om op die – veelal heugelijke – momenten toch ook even stil te staan bij de Anw-hiaatverzekering.

 

Jasper Kemme
Algemeen Directeur