Beleggen van het persoonlijk pensioenvermogen in het kort
- In de nieuwe pensioenregeling krijgt u een persoonlijk pensioenvermogen. Dit pensioenvermogen beleggen wij voor u, samen met de pensioenvermogens van andere deelnemers. Dat is ook in de huidige pensioenregeling zo.
- Op welke manier we uw pensioenvermogen beleggen, is vastgesteld in ons beleggingsbeleid.
- In ons beleggingsbeleid houden we rekening met de leeftijden van onze deelnemers. Dit betekent dat we voor jongeren meer risico nemen, omdat zij nog een langere tijd hebben tot de ingangsdatum van het pensioen. Hoe dichter u bij uw pensioenleeftijd komt, hoe minder risico we nemen.
- U kunt zelf geen pensioenkeuzes maken. Maar in ons beleid is wel rekening gehouden met voorkeuren van onze deelnemers. Daarvoor hebben we deelnemers gevraagd om via het onderzoek ‘Toekomst pensioen & risico’ aan te geven hoeveel risico zij willen en kunnen nemen.

Uitlegvideo: hoe werkt pensioenopbouw in de nieuwe regeling?
In deze video legt Directeur Beleggingen Anita Joosten uit wat de nieuwe pensioenregels betekenen voor pensioenopbouw. Zij gaat ook in op de manier waarop we uw persoonlijk pensioenvermogen gaan beleggen. En op welke manier we rekening houden met de leeftijd van onze deelnemers.

Veelgestelde vragen over beleggen van het persoonlijk pensioenvermogen
Vragen en antwoorden
In de solidaire premieregeling kunt u geen eigen beleggingskeuzes maken. U heeft dan weliswaar een eigen pensioenvermogen, maar dit vermogen blijft collectief belegd worden, net als nu. Dat wil zeggen: het totale pensioenkapitaal van alle deelnemers wordt gezamenlijk door het pensioenfonds belegd. U heeft dan geen eigen keuzemogelijkheden voor wat betreft de beleggingen.
De reden dat u straks zelf geen beleggingskeuzes kunt maken, is de keuze van sociale partners voor de solidaire premieregeling. De solidaire premieregeling staat eigen beleggingskeuzes niet toe. Het pensioenvermogen wordt daarin nog steeds collectief belegd maar het rendement daarop is wel leeftijdsafhankelijk. Als de keuze op de andere variant, de flexibele premieregeling, was gevallen, had u wel binnen bepaalde grenzen wel zelf beleggingskeuzes kunnen maken.
In de nieuwe solidaire premieregeling wordt het totale pensioenvermogen nog steeds collectief belegd. Er wordt dus één beleggingsrendement behaald. Dat betekent echter niet dat alle deelnemers dat rendement ook bijgeschreven krijgen op hun individuele pensioenpot. Volgens de wet moet het rendement leeftijdsafhankelijk worden toebedeeld aan de deelnemers. De reden daarvoor is dat onderliggend voor oudere deelnemers met een kortere beleggingshorizon minder in zakelijke waarden (bijvoorbeeld aandelen) wordt belegd dan voor jongere deelnemers. Zodoende is er eigenlijk sprake van een beleggingsbeleid dat voor elke leeftijd anders is. Omdat wij het moeilijk vinden om te communiceren in de vorm van toedelingsregels, hebben wij het daarom steeds over een leeftijdsafhankelijk beleggingsrendement dat op de persoonlijke pensioenvermogens wordt bijgeschreven.
In het nieuwe stelsel ligt het beleggingsrisico bij de deelnemer. In de huidige regeling van Philips Pensioenfonds is dit feitelijk ook al zo. Maar in het nieuwe stelsel ziet u de beleggingsresultaten directer terug in uw pensioenpot of in de hoogte van uw uitkering. Uw pensioen gaat directer meebewegen met de economie. Daardoor heeft u kans op een hoger pensioen (bij positieve beleggingsrendementen) maar loopt u ook het risico van een lager pensioen (bij tegenvallende beleggingsrendementen). Uw pensioen wordt dus minder zeker. Overigens zijn de pensioenontvangers bij Philips Pensioenfonds beschermd tegen tegenvallende (beleggings)resultaten door de solidariteitsreserve. Deze reserve wordt bij de start van de nieuwe pensioenregeling gevuld vanuit de buffer van het Pensioenfonds en daarna door een beperkte inhouding op positieve (beleggings)resultaten van de pensioenontvangers en de andere deelnemers vanaf de leeftijd van 55 jaar. Uit de solidariteitsreserve kunt u een aanvulling op uw pensioen krijgen als uw pensioen (zonder reserve) verlaagd zou moeten worden. Voorwaarde hiervoor is dat er voldoende vermogen in de solidariteitsreserve zit. De stabiliteit van de uitkeringen wordt bovendien vergroot door de financiële resultaten voor deelnemers die een uitkering ontvangen (zowel positief als negatief) over 3 jaar te spreiden.
Uw persoonlijk pensioenvermogen wordt collectief belegd volgens het gezamenlijke beleggingsbeleid, net als in de huidige situatie. U kunt dus geen eigen beleggingskeuzes maken.
Het uitgangspunt van het nieuwe pensioenstelsel is om het persoonlijk pensioenvermogen na de pensioendatum te blijven beleggen. Dat noemen we het variabele pensioen. Door het pensioenvermogen (deels) te blijven beleggen, kan er ook na de pensioendatum rendement worden gemaakt voor verhoging van het pensioen.
Vooraf staat niet vast hoeveel pensioen u na pensionering kunt krijgen uit uw pensioenvermogen. Dat is namelijk afhankelijk van het pensioenvermogen op de pensioendatum, maar ook van het niveau van de rente als u met pensioen gaat. De rente is namelijk een belangrijke maatstaf om te bepalen hoeveel geld er moet zijn om het pensioen levenslang uit te kunnen keren. Hoe hoger de rente, hoe hoger het uit het pensioenvermogen te krijgen pensioen en omgekeerd.
Als er na de pensioendatum meer rendement wordt gemaakt dan de rente, dan kan het pensioen na ingang verhoogd worden. Daar staat tegenover dat het pensioen ook verlaagd kan worden als het tegenzit.
Vóór de pensioendatum wordt het beleggingsrisico afgebouwd en wordt er steeds meer belegd in veilige beleggingen zoals staatsobligaties. Die beleggingen beschermen tegen veranderingen van de rente. Naarmate de pensioendatum dichterbij komt, wordt u zo beschermd tegen de risico’s rond de inkoop van pensioen op de pensioendatum.
De jaarlijkse uitkering zal periodiek aangepast worden op basis van de marktomstandigheden op dat moment. De rente blijft ook na ingang een belangrijke maatstaf om te bepalen hoeveel pensioen er kan worden uitgekeerd vanuit het persoonlijk pensioenvermogen.
Na de pensioendatum wordt het pensioenvermogen deels belegd in veilige beleggingen zoals staatsobligaties. Die beleggingen beschermen tegen veranderingen van de rente.
Voor de inkoop van pensioen uit het persoonlijke pensioenvermogen wordt, zoals het er nu naar uitziet, een door DNB voorgeschreven rentecurve gebruikt. De wet noemt dit ook wel het ‘projectierendement’. Dit is de risicovrije rente met een op- of afslag.
Bij een hoger projectierendement dan de risicovrije rente begint de pensioenuitkering hoog, maar is er daarna meer kans op tegenvallers. Als het slecht gaat met de beleggingen, zal de uitkering bovendien meer verlaagd moeten worden.
Bij een lager projectierendement begint de pensioenuitkering lager, maar is er een grotere kans op meevallers en dus een stijging van de pensioenuitkering. Als het slecht gaat met de beleggingen zal de uitkering bovendien minder (vaak )verlaagd hoeven worden met een lager projectierendement.
De toekomstige pensioenregeling wordt persoonlijker, met een eigen inleg en eigen rendement dat invloed heeft op uw pensioenvermogen. De rente en het rendement dat in de toekomst behaald wordt, zijn beide onzekerheden in de toekomstige regeling. Er wordt rekening gehouden met die onzekerheden, bijvoorbeeld door het beleggingsrisico steeds verder af te bouwen naarmate u dichter bij uw pensioendatum komt. Zo wordt u als deelnemer beschermd tegen deze risico’s. Bovendien zijn de pensioenontvangers bij Philips Pensioenfonds beschermd tegen tegenvallende (beleggings)resultaten door de solidariteitsreserve. Deze reserve wordt bij de start van de nieuwe pensioenregeling gevuld vanuit de buffer van het Pensioenfonds en daarna door een beperkte inhouding op positieve (beleggings)resultaten van de pensioenontvangers en de andere deelnemers vanaf de leeftijd van 55 jaar. Uit de solidariteitsreserve kunt u een aanvulling op uw pensioen krijgen als uw pensioen (zonder reserve) verlaagd zou moeten worden. Voorwaarde hiervoor is dat er voldoende vermogen in de solidariteitsreserve zit.
Gerelateerde informatie
Mogelijk is deze informatie ook interessant voor u

Persoonlijk pensioenvermogen
In de nieuwe pensioenregeling krijgt u een persoonlijk pensioenvermogen. Dit vermogen bestaat uit ingelegde
premie van u en uw werkgever en uit beleggingsresultaat.

Variabel pensioen ontvangen
Hoeveel pensioen u krijgt na pensionering, staat vooraf niet vast. Dat is namelijk afhankelijk van toekomstige beleggingsresultaten en de ontwikkeling van de rente.
Lees meer