Nieuws

Dekkingsgraad stijgt door aandelenrendementen én cijfers over levensverwachting

16 december 2020

De actuele dekkingsgraad steeg in de maand november van 108,2% (eind oktober) naar 116,2% (eind november), oftewel 8 procentpunten. Deze forse stijging in één maand is voornamelijk het gevolg van goede rendementen op de aandelenportefeuille en de verwerking van nieuwe cijfers over de levensverwachting.

Ontwikkelingen op financiële markten

In november heeft Philips Pensioenfonds goede rendementen behaald op de beleggingsportefeuille. De berichten over vaccins tegen het coronavirus zorgden ervoor dat beleggers licht aan het einde van de tunnel zagen. Dit leidde tot een positieve stemming op aandelenbeurzen. Maar ook andere beleggingscategorieën lieten goede rendementen zien. Door de sterke stijging op aandelenmarkten en de rente-ontwikkeling is de dekkingsgraad met ongeveer 5% gestegen.

Nieuwe cijfers over levensverwachting

Eind november zijn nieuwe cijfers over de levensverwachting verwerkt in de dekkingsgraad van Philips Pensioenfonds. Dit had een positief effect van ongeveer 3 procentpunten. De gemiddelde levensverwachting is een belangrijk gegeven voor pensioenfondsen om vast te stellen hoeveel pensioen er in de toekomst uitbetaald moet worden. Elke twee jaar worden nieuwe gegevens over de levensverwachting gepubliceerd die pensioenfondsen gebruiken om hun dekkingsgraad te berekenen.

Beleidsdekkingsgraad blijft stabiel rond 110%

De beleidsdekkingsgraad ligt sinds eind juni rond het niveau van 110%. De beleidsdekkingsgraad geeft het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden weer over de afgelopen 12 maanden en beweegt daarom minder hard mee met de rendementen. De scherpe stijging van de actuele dekkingsgraad in de maand november heeft beperkt effect gehad op de beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad was eind november 109,8% (eind oktober: 109,7%). Deze dekkingsgraad bepaalt of en zo ja hoeveel geïndexeerd kan worden. Onder 110% is wettelijk gezien geen indexatie toegestaan.