Nieuws

Bestuur besluit in maart 2024 hoeveel indexatie verantwoord is

18 december 2023

De komende maanden buigt het Bestuur zich weer over de vraag in hoeverre uw pensioen per 1 april 2024 verhoogd kan worden. Tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel beoordeelt het Bestuur jaarlijks welke pensioenverhoging (indexatie) verantwoord is. Dit omdat het Bestuur wil dat elke deelnemer in het nieuwe pensioenstelsel een goede start kan maken en dat tot het moment van overgang de verschillen tussen deelnemersgroepen beperkt, fair en uitlegbaar zijn. Daardoor is de hoogte van de indexatie niet alleen afhankelijk van de financiële situatie op het moment van indexeren, maar ook van de verwachte en gewenste financiële situatie op het moment van overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. In dit nieuwsbericht zetten wij nog eens op een rij wat dit betekent en leest u wanneer u meer informatie krijgt over de pensioenverhoging per 1 april 2024.

Bijzondere omstandigheden vragen om bestuurlijke afweging tussen geven indexatie en beschermen financiële buffer

Op welke wijze neemt het Bestuur een besluit over indexatie?

  • Elk jaar, totdat de nieuwe pensioenregeling van kracht is, stelt het Bestuur vast wat maximaal verantwoord is als het gaat om de verhoging van uw pensioen.
  • Daarbij kijkt het Bestuur naar een groot aantal relevante feiten en omstandigheden, zoals de financiële situatie, de hoogte van de inflatie, de situatie op financiële markten, verschillen tussen deelnemersgroepen, de resterende periode tot de overgang naar een nieuw pensioenstelsel en hoeveel andere pensioenfondsen aan pensioenverhogingen geven.
  • Het maximum indexatiepercentage is gelijk voor alle deelnemersgroepen: dus zowel voor pensioenopbouwers als voor pensioenontvangers en premievrije polishouders. Uiteraard kan daarbij nooit meer indexatie worden toegekend dan wettelijk is toegestaan. Dit kan ervoor zorgen dat het ook in de komende jaren mogelijk blijft dat aan de pensioenopbouwers een ander indexatiepercentage wordt toegekend dan aan de pensioenontvangers en premievrije polishouders. Maar het maximum beperkt in ieder geval het verschil in indexatie over het verleden tussen de deelnemersgroepen en draagt daarmee bij aan ons uitgangspunt dat dergelijke verschillen beperkt, fair en uitlegbaar moeten zijn.
  • Het Bestuur maximeert de indexatie om de financiële buffer te beschermen. Deze buffer komt straks voor een groot deel ten goede aan de persoonlijke pensioenpotjes van de deelnemers, waardoor alle deelnemers een goede start kunnen maken in het nieuwe pensioenstelsel. Dat is belangrijk omdat pensioen in het nieuwe pensioenstelsel, meer dan nu, gaat meebewegen op de golven van de economie.
  • De ambitie van het Fonds verandert niet door het bovenstaande: het streven blijft om aan alle deelnemers een zo groot mogelijk deel van onze indexatieambitie toe te kennen. Maar we houden daarbij wel rekening met onze wens om alle deelnemers ook een zo goed mogelijke start te kunnen laten maken in het nieuwe pensioenstelsel.
  • Bij gedeeltelijke indexatie loopt de indexatieachterstand op. We houden daar rekening mee bij het verdelen van de buffer over de persoonlijke pensioenpotjes van de deelnemers bij de start van de nieuwe pensioenregeling.
 

Wanneer kan het Bestuur een besluit nemen?

In maart 2024 neemt het Bestuur een besluit over de pensioenverhoging op 1 april 2024. Op dat moment heeft het CBS het definitieve cijfer bekend voor de (afgeleide) prijsinflatie tussen januari 2023 en januari 2024 bekendgemaakt. Dat cijfer is de ambitie voor de pensioenverhoging van pensioenontvangers en premievrije polishouders. Voor pensioenopbouwers is de collectieve schaalaanpassing bij Philips (ook wel de looninflatie genoemd) de basis voor het indexatiebesluit. Dit geldt ook voor de medewerkers van Signify en Versuni.

 

Wanneer hoort u hier meer over?

Het vaste indexatiemoment bij Philips Pensioenfonds is 1 april. Elke deelnemer ontvangt voorafgaand aan 1 april persoonlijk bericht over de pensioenverhoging. Dit bericht kunt u eind maart verwachten, omdat de definitieve gegevens over prijsinflatie pas in de tweede week van maart bekend worden.