Uitgangspunten Pensioenplanner

Gecontroleerd op:

Uitgangspunten Pensioenplanner

Gecontroleerd op: 7 december 2023

De informatie op de openbare website van Philips Pensioenfonds en de informatie in de persoonlijke omgeving MijnPPF is met grote zorg samengesteld. Desondanks is het mogelijk dat informatie wordt gepubliceerd die onjuist of onvolledig is. Philips Pensioenfonds aanvaardt hiervoor geen enkele aansprakelijkheid. Het pensioenreglement en eventuele relevante wet- en regelgeving zijn uiteindelijk bepalend.

De Pensioenplanner is een hulpmiddel voor het maken van berekeningen rond uw pensioen. U kunt met behulp van de Pensioenplanner bepaalde situaties doorrekenen. Zo krijgt u zicht op wat de gevolgen zijn van een bepaalde keuze voor uw pensioen. De Pensioenplanner is bedoeld om u een indruk te geven van uw pensioensituatie. U kunt Philips Pensioenfonds verzoeken uw pensioen toe te kennen volgens de door u in de planner gemaakte keuzes. Daarvoor print u het betreffende formulier uit, vult de ontbrekende informatie aan en voorziet het formulier van uw handtekening en de handtekening van uw eventuele partner. U kunt het formulier via MijnPPF of per post versturen. Aan de in het formulier vermelde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De definitieve toekenning is uiteindelijk bepalend.

Veronderstellingen

De Pensioenplanner maakt gebruik van veronderstellingen in de berekeningen. De werkelijkheid kan afwijken van deze veronderstellingen. Daarom kan uw pensioen bij uw definitieve toekenning afwijken van de bedragen die u vandaag in de Pensioenplanner ziet.

De volgende punten spelen daarbij een rol:

  • De Pensioenplanner maakt berekeningen op basis van de huidige pensioenregeling. Er wordt dus nog geen rekening gehouden met de toekomstige inwerkingtreding van een nieuw pensioenstelsel. 
     
  • De gegevens die u in de Pensioenplanner ziet, zijn gebaseerd op actuariële factoren die op de berekeningsdatum van kracht zijn. Deze actuariële factoren kunnen afwijken van de factoren die bij de definitieve toekenning van toepassing zijn. Hierdoor kan uw pensioen bij een definitieve toekenning zowel positief als negatief afwijken van de berekening in de planner. De actuariële factoren wijzigen eenmaal per jaar op 1 april. U ziet onder de grafiek op welke rekenregels de berekeningen in de Pensioenplanner zijn gebaseerd.                                                                                                                                                                                                       
    Wat zijn actuariële factoren? 
    Met de actuariële factoren berekenen wij uw pensioen op basis van de keuzes die u maakt. Keuzes die u kunt maken zijn bijvoorbeeld het vervroegen van uw pensioen, inruil nabestaandenpensioen voor extra ouderdomspensioen of andersom, of een pensioen dat eerst hoger is en daarna lager. Met de actuariële factoren maken wij een berekening van de waarde van uw pensioen. Zo zorgen wij ervoor dat de waarde van uw pensioen niet verandert door het maken van keuzes. Of anders gezegd, bij het maken van uw keuzes verhogen, of verlagen wij uw pensioen, maar blijft de waarde daarvan gelijk aan de situatie vóór uw keuzes.                                                                                                                                                                                                                                                             
    Waarom veranderen de actuariële factoren elk jaar? 
    Wij berekenen uw pensioen op basis van een aantal uitgangspunten. Denk hierbij aan de rente waarmee wij moeten rekenen en de levensverwachting. Is de rente gestegen? Dan levert bijvoorbeeld eerder met pensioen gaan minder pensioen op dan bij een lagere rente.                                                                                       

                                                                                                                                                                                                                                                              
    Om aan te sluiten op de ontwikkeling van deze factoren passen wij elk jaar op 1 april onze actuariële factoren aan op basis van de situatie op 31 december. Maakt u een berekening die verder in de toekomst ligt? Dan maken wij de berekening met geschatte actuariële factoren op basis van een actuele(re) rentestand. U ziet in de Pensioenplanner onder de grafiek op welke actuariële factoren de berekeningen in de Pensioenplanner zijn gebaseerd. 
     
  • Uw pensioenopbouw in het flex pensioen is gebaseerd op een maximaal opbouwpercentage van 1,85%. Dat opbouwpercentage is niet gegarandeerd. Onder bepaalde omstandigheden kan het opbouwpercentage worden verlaagd. U bouwt dan over een bepaalde periode minder pensioen op. Philips Pensioenfonds stelt elk jaar per 1 januari het opbouwpercentage voor het betreffende jaar vast. In de Pensioenplanner geldt dat:
    • voor de pensioenbedragen die u al heeft opgebouwd en die u in het lopende premiejaar (van 1 januari tot 1 januari) opbouwt, is uitgegaan van de gerealiseerde opbouwpercentages. Dat betekent concreet dat in 2022 is uitgegaan van een verlaagd opbouwpercentage van 1,65%;
    • voor het pensioen dat u in de toekomst opbouwt, wordt uitgegaan van het maximale opbouwpercentage van 1,85%. 
       
  • Voor de berekeningen voor de toekomst is uitgegaan van uw huidige gegevens (salarisgegevens, burgerlijke staat, etc.) zoals die bij Philips Pensioenfonds bekend zijn. Uw gegevens kunnen anders zijn en/of wijzigen in de toekomst. 
     
  • Om uw netto-inkomen te berekenen, zijn wij uitgegaan van de huidige rekenregels van de Belastingdienst. Dit betekent dat we rekening hebben gehouden met de premie voor de Zorgverzekeringswet die we verplicht moeten inhouden, de belastingschijven en tarieven. Ook houdt de Pensioenplanner rekening met de heffingskorting. 
    Voor de berekening van uw netto-pensioeninkomen, telt de Pensioenplanner uw pensioen en uw AOW bij elkaar op voordat de belasting wordt berekend. Bij uitbetaling van uw pensioen kan Philips Pensioenfonds de belasting alleen berekenen voor het deel dat u van Philips Pensioenfonds krijgt. Andere uitkeringsinstanties doen dat voor het deel dat zij aan u uitbetalen. Dat kan betekenen dat u te weinig belasting betaalt en dat bij uw aangifte inkomstenbelasting een verrekening moet plaatsvinden. De netto-bedragen in de Pensioenplanner geven u informatie over uw netto-inkomen van Philips Pensioenfonds en de AOW na belastingaangifte. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl staat uw totale inkomen inclusief eventuele pensioenen die u bij andere werkgevers heeft opgebouwd. 
     
  • De Pensioenplanner geeft ter informatie ook het AOW-pensioen weer. Dit AOW-pensioen wijzigt niet door de keuzes die u maakt in de planner. Wij gaan uit van een volledig AOW-pensioen voor een alleenstaande of gehuwde conform de burgerlijke staat die bij ons bekend is. Niet iedereen ontvangt hetzelfde AOW-pensioen van de overheid. De hoogte van uw AOW-pensioen is ook afhankelijk van het aantal jaren dat u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt. Op www.svb.nl/aow vindt u meer informatie over het AOW-pensioen dat u gaat ontvangen. De AOW-leeftijd stijgt tot en met 2023 stapsgewijs naar 67 jaar en blijft dan tot en met 2027 gelijk aan 67 jaar. Vanaf 1 januari 2028 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. De AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2029 is gekoppeld aan de levensverwachting en kan daardoor stapsgewijs verder verhoogd worden. 


Tot slot

De Pensioenplanner is op zorgvuldige wijze tot stand gekomen. Wij zijn uitgegaan van de gegevens die bij ons bekend zijn en uw pensioenreglement. Het pensioenreglement is uiteindelijk bepalend. U kunt het pensioenreglement downloaden van www.philipspensioenfonds.nl.