Pensioenbetaling

Gecontroleerd op 20 december 2019

Hoe werkt het precies?

Informatie over de betaling van uw pensioen

Als u met pensioen gaat ontvangt u pensioen van Philips Pensioenfonds. Maar hoe werkt dat precies? Hier leest u meer over uw pensioen en de betaling ervan. Ook geven wij informatie over hoe u geïnformeerd wordt over uw pensioen.

Formulier

Wijzigt uw rekeningnummer? Geef uw wijziging door met dit formulier.

Formulier Opgave Bankrekening

Hoe wordt u geïnformeerd over uw pensioen?

Informatie

Als u pensioen ontvangt van Philips Pensioenfonds wordt u op verschillende manieren geïnformeerd. Hier leest u alles over de pensioenspecificatie, het pensioenoverzicht en de jaaropgave.

Meer over informatie over uw pensioen

Wanneer wijzigt of eindigt een lopende pensioenbetaling?

Wijziging/beëindiging betaling

Een lopende pensioenbetaling kan om verschillende redenen wijzigen of beëindigd worden. Welke redenen dat zijn? 

Meer over wijziging/beëindiging betaling

Wat wordt er ingehouden op uw pensioeninkomen?

Inhoudingen

U heeft tijdens uw werkzame leven jarenlang pensioen opgebouwd. Het totale bedrag dat u ontvangt is uw bruto pensioen. Daarover moet u nog belasting betalen. Wat moet u nog meer betalen? En nog belangrijker: hoeveel houdt u netto per maand over?

Meer over inhoudingen

Wilt u nog meer weten?

Veelgestelde vragen

 • Waarom is mijn pensioen niet direct beschikbaar bij de bank op de dag van uitkering?

  Uw pensioen wordt vooruit betaald op de eerste werkdag van de maand. Een overzicht van betaaldata vindt u op onze website en wordt steeds bekendgemaakt in ons magazine Generaties. Het moment van bijschrijving kan liggen tussen 's morgens en 's avonds, het exacte tijdstip is door ons niet aan te geven. Philips Pensioenfonds biedt de betalingsopdracht aan bij de bank en het tijdstip van bijschrijving is volledig afhankelijk van de ontvangende bank.

 • Waarom wordt op 1 mei geen pensioen gestort? Het is in Nederland geen feestdag.

  Op officiële feestdagen binnen de Europese Unie geldt bij banken een aangepaste dienstverlening voor het betalingsverkeer. Omdat 1 mei voor veel landen in de Europese Unie een officiële feestdag is, geldt ook op die dag een aangepaste dienstverlening. Op deze dag worden betalingsopdrachten niet verwerkt. Omdat in 2020 1 mei op een vrijdag valt, heeft Philips Pensioenfonds eenmalig besloten om het pensioen van mei al op 30 april 2020 uit te betalen.

 • Waarom kan het pensioen niet altijd op de 1-ste dag van de maand uitbetaald worden?

  Uw pensioen wordt vooruitbetaald op de eerste werkdag van de maand. Een overzicht van betaaldata vindt u op onze website en wordt steeds bekendgemaakt in ons magazine Generaties. Sommige banken verwerken ook betalingsverkeer van en naar dezelfde bank in weekenden en op officiële feestdagen. Voor zakelijk betalingsverkeer door uitkerende instanties, zoals Philips Pensioenfonds, is dit echter niet mogelijk en vindt dus geen verwerking van betalingen plaats op deze dagen. De verwerking van deze betalingen vindt pas plaats op de eerstvolgende werkdag.

 • Waarom ontvang ik niet iedere maand een pensioenspecificatie?

  U ontvangt alleen een pensioenspecificatie als het nettobedrag van desbetreffende maand meer dan € 0,01 afwijkt van de vorige maand.

Gerelateerde informatie

Is onderstaande informatie voor u misschien ook interessant?

Boven