Nabestaandenpensioen

Gecontroleerd op:

Nabestaandenpensioen

Inruilen van uw nabestaandenpensioen voor extra ouderdomspensioen

U heeft in het flex pensioen een nabestaandenpensioen opgebouwd. Uw partner ontvangt dit nabestaandenpensioen na uw overlijden. Maar u kunt uw nabestaandenpensioen ook inruilen. U ontvangt dan meer ouderdomspensioen. Hier leest u hoe dat werkt.

Actiepunt

Bijlage Grootte
3 oktober 2023

Samenwoners opgelet! Het is van belang dat de gegevens van uw partner kloppen. Alleen dan betalen wij na uw overlijden een nabestaandenpensioen uit.

199.49 kB

Is deze keuze relevant voor u?

Heeft u geen partner? Dan komt er niemand in aanmerking voor het nabestaandenpensioen. Wij ruilen het nabestaandenpensioen automatisch in voor ouderdomspensioen. U ontvangt hierdoor meer ouderdomspensioen, u hoeft nu zelf geen keuze te maken. Heeft u wel een partner? Dan kan deze keuze interessant voor u zijn. 

 

Hoe hoog is uw nabestaandenpensioen?

Gaat u bijna met pensioen, dan maakt u in de Pensioenplanner in MijnPPF keuzes over uw pensioen. De keuzes die u maakt, kunnen gevolgen hebben voor de hoogte van het nabestaandenpensioen. Wij leggen uw keuzes vast in een toekenningsbrief. In deze brief staan uw pensioenbedragen, waaronder de hoogte van het nabestaandenpensioen.

Wat zijn uw keuzes?

Is uw partner bekend bij Philips Pensioenfonds? Dan gaan wij ervan uit dat u het nabestaandenpensioen niet inruilt. Dit betekent dat u het volledige nabestaandenpensioen houdt. Wilt u dit niet? En wilt u het opgebouwde nabestaandenpensioen inruilen voor extra ouderdomspensioen? Dan heeft u verschillende keuzes.

Inruilen?

Wilt u (een deel van) het nabestaandenpensioen inruilen voor een hoger ouderdomspensioen?

Ga naar MijnPPF
  • U wilt driekwart van het nabestaandenpensioen behouden.
  • U wilt de helft van het nabestaandenpensioen behouden.
  • U wilt een kwart van het nabestaandenpensioen behouden.
  • U wilt geen nabestaandenpensioen.

Wilt u (een deel van) het nabestaandenpensioen inruilen? Dan moet uw partner instemmen met de keuze die u maakt. Want deze keuze heeft gevolgen voor zijn of haar financiële situatie na uw overlijden. Philips Pensioenfonds bevestigt daarom deze keuze ook persoonlijk aan uw partner.

Een keuze maken, hoe doet u dat?

Wel of niet inruilen van nabestaandenpensioen voor extra ouderdomspensioen? Het is een lastige keuze. Waar baseert u uw keuze op?

  • Heeft uw partner een eigen inkomen? Of een eigen pensioen? Kan hij of zij na uw overlijden leven van dit inkomen?
  • Heeft u zelf gezorgd voor een inkomen voor uw partner na uw overlijden? Bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering bij een verzekeraar?
  • Heeft uw partner minder inkomen nodig? Bijvoorbeeld omdat de hypotheek (voor een groot deel) wordt afgelost na uw overlijden.
  • Hoe is de gezondheidssituatie van u en uw partner op het moment dat u met pensioen gaat?

 



Wat betekent uw keuze voor uw pensioen?

Kiest u voor inruil van het nabestaandenpensioen? Dan ontvangt u zelf een hoger ouderdomspensioen. Uw partner ontvangt na uw overlijden minder of geen nabestaandenpensioen. Hoeveel uw partner ontvangt, hangt af van de keuze die u maakt. Let op! U kunt de keuze voor inruil van uw nabestaandenpensioen maar één keer maken. U kunt dit later niet meer veranderen.

 



U werkt niet meer bij Philips, Signify of Versuni

Werkt u niet meer bij Philips, Signify of Versuni en bent u voor 1 januari 2019 uit dienst getreden? Dan had u bij uw uitdiensttreding al de keuze om uw nabestaandenpensioen (deels) in te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Misschien is uw persoonlijke situatie intussen veranderd. U kunt dan opnieuw kiezen. U heeft verschillende keuzes.

  • Heeft u een nabestaandenpensioen? Dan kunt u uw nabestaandenpensioen inruilen voor een hoger ouderdomspensioen. U kunt ook een gedeelte van uw nabestaandenpensioen inruilen.
  • Heeft u alleen een ouderdomspensioen? Dan kunt u een deel van uw ouderdomspensioen inruilen voor een nabestaandenpensioen voor uw partner. Standaard gaan wij ervan uit dat u voor uw partner een nabestaandenpensioen wilt verzekeren. Ook als u bij uitdiensttreding heeft gekozen om het nabestaandenpensioen in te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen.

Gerelateerde informatie

Is onderstaande informatie voor u misschien ook interessant?

Grafische afbeelding bij overbruggingspensioen

Overbruggingspensioen

Gaat u voor uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan kan het flex pensioen ook voor een overbruggingspensioen zorgen.

Ga naar overbruggingspensioen
Hoog-laagregeling

Hoog-laagregeling

Kiest u voor de hoog-laagregeling, dan heeft u eerst meer en later minder pensioeninkomen. Met de hoog-laagregeling heeft u zelf invloed op de hoogte van uw pensioen in een bepaalde periode.

Ga naar hoog-laagregeling