Generaties januari 2019

Actief gepensioneerd

Actief gepensioneerd  

Bent u na uw pensionering die ene droom gaan verwezenlijken? Bent u een wereldreis gaan maken? Bent u zich intensief gaan inzetten voor een goed doel of...? Lees hier wat gepensioneerden van Philips Pensioenfonds zoal doen met hun vrije tijd.

Frans Wilbrink
Generaties januari 2019

“Elke dag kijk in nog even of ik mijn collectie kan uitbreiden”

Interview met Frans Wilbrink (75) over zijn verzameling Philips-reclame door de jaren heen
In een archief doet Frans eind jaren zeventig een bijzondere ontdekking. Hij vind daar een prachtige reclame-affiche. Het is liefde op het eerste gezicht en het begin van zijn verzamelwoede. Afgelopen halfjaar is zijn collectie tentoongesteld in het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard. Lees verder
Bart van Liempd
Generaties oktober 2018

“Wat ik doe? Veel vlieguren maken!”

Interview met Bart van Liempd (82) over zijn bijzondere hobby vliegen in een flightsimulator
Werken bij Philips is Bart met de paplepel ingegoten. Zijn opa werkte er, zijn vader, zijn broers en zus en jaren later ook zijn dochters. In 1992 ging Bart met pensioen. Wat doet hij nu? Vliegen! Heel veel vliegen, maar niet in een echt vliegtuig. Bart is lid van een flightsimulatorclub. Lees verder
Albert Stevens en Adriaan Hulsbergen
Generaties juni 2018

“Kijk, daar zijn de uilenmannen”

Interview met Albert Stevens en Adriaan Hulsbergen, natuurmensen met liefde voor steenuilen
Als twee jonge knapen van 12 jaar fietsten Albert en Adriaan samen naar de ambachtsschool. Later werken ze 40 jaar samen bij de Philips Machinefabriek. Sinds 2004 zijn de mannen met pensioen, maar nog steeds samen op zoek naar de steenuil. Lees verder..
Mari Braat
Generaties februari 2018

“Borduren: mijn lust en mijn leven”

Interview met Mari Braat (82), weet de weg met naald en draad
Wie de Bladelse woning van Mari en zijn vrouw Liza betreedt kan er niet omheen. Verspreid door de woning hangen tientallen borduurwerken aan de muur.En ook de patronen en het garen op de salontafel verklappen dat hier iemand woont met gevoel voor borduren. Lees verder..
 
Thijs en Wilma Viegers
Generaties oktober 2017

“Soms word ik op straat herkend door leerlingen”

Interview met Piet Vromans (72), 'techniekcoach' op de basisschool
Terwijl veel bedrijven staan te springen om technisch talent, kiezen steeds minder jongeren voor een technische opleiding. Als 'techniekcoach' laat Piet Vromans de Bergeijkse schooljeugd kennismaken met de wondere wereld van de techniek. En als Piet langskomt, dán staat er wat te gebeuren. Lees verder..
 
Thijs en Wilma Viegers
Generaties mei 2017

“De wereld is een stukje kleiner geworden”

Thijs Viegers reist met zijn vrouw Wilma (beiden 68) per zeilboot de wereld over
Sinds hun pensioen zijn ze vaker op hun boot dan op de wal te vinden. Wat begon als een experiment is een ware "way of life" geworden. Meer dan 40.000 zeemijl (74.000 kilometer) legden ze al af in hun zeiljacht Luna Verde. En ze zijn nog niet klaar. "We voelen ons goed, we zijn gezond. Dus op naar het volgende avontuur!" Lees verder..
 
Max Rippe
Generaties januari 2017

“Nu doe ik waar ik echt goed in ben”

Interview met Max Rippe  (67), schrijver en voormalig columnist
"Mijn hele werkende leven ben ik bezig geweest met cijfers. Ik heb enorme bedragen voorbij zien komen en overgeboekt, terwijl ik op school voor rekenen hoge cijfers haalde. Maar nu doe ik wat ik leuker vind en waarin ik vind dat ik veel beter ben", vertelt schrijver Max Rippe. Binnenkort verschijnt zijn nieuwste boek. Lees verder..
 
Jacques Torn
Generaties november 2016

“Ik ben er heel trots op om het te laten zien”

Interview met Jacques Torn (77), miniatuurbouwer met oog voor detail
De kleine Grote Kerk is een begrip in Apeldoorn. Het natuurgetrouwe schaalmodel van het monumentale kerkgebouw aan de Loolaan is te vinden in het nabijgelegen Ugchelen, in de tuin van Philips-gepensioneerde Jacques Torn. Tien jaar lang werkte hij aan het schaalmodel van 'zijn' Grote Kerk. Lees verder..
 
Kees Nijsen
Generaties mei 2016

“Een verzameling is een soort verslaving”

Interview met Kees Nijsen (89), restaurateur en verzamelaar van antieke instrumenten
Er is altijd muziek geweest in het leven van Philips-gepensioneerde Kees Nijsen. Als kind speelde hij viool en later kwamen daar andere instrumenten bij, waaronder de citer en de bij het grote publiek minder bekende pianola. Deze laatste groeide uit tot een ware hobby voor Kees: van restaureren, tot spelen, tot verzamelen. Lees verder..
 

Generaties januari 2016

“Nuenen is een echt openluchtmuseum”

Interview met Frans van den Bogaard, rondleider en mede-oprichter Vincentre
Het volledig aan Vincent van Gogh gewijde 'Vincentre' in Nuenen trekt jaarlijks 25.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Frans van den Bogaard (77) leidt bezoekers maar al te graag rond in het museum en in 'zijn' Nuenen, waar de historie op vrijwel elke straathoek voor het oprapen ligt. Lees verder..
 

Generaties november 2015

“Werken in het Philips Museum, héérlijk”

Interview met (v.l.n.r.) Marij Beerens, Magda Schildermans, Marianne Teeuwen en Attie Huitema, museummedewerkers met een hart voor Philips
Het is een drukte van jewelste, deze vrijdagochtend in de knusse lunchroom van het Philips Museum aan de Emmasingel in Eindhoven. En dan vooral in de hoek waar vier oud-Philips-collega’s elkaar vandaag ontmoeten. Alle vier met een verschillende achtergrond qua loopbaan binnen Philips, maar met één gedeelde passie: het Philips Museum. Een geanimeerd gesprek over ‘de goede oude tijd’, meneer Frits en het plezier van het werken in een bijzonder museum. Lees verder..
 

Generaties mei 2015

“Moois ontstaat door tijd”

Interview met Fridtjof Bremer, tuinliefhebber en levensgenieter
Soms zijn er van die plekjes op aarde waar je maar niet weg wilt. Waar rust en ruimte overheersen. Waar je alleen de wind en de vogels hoort. Waar zoete en kruidige geuren van planten en bloemen voorbij zweven. Een landelijke plek aan het water, waar de tijd stilstaat en je een heerlijk vakantiegevoel krijgt. Op zo’n plek geniet Fridtjof Bremer (57) sinds 1 juni 2014 van zijn vervroegd pensioen. Omdat het leven híer zalig is en hij samen met zijn partner Martje van den Bosch (49) de Tuinen in Demen verder wil laten opbloeien. Lees verder..
 

Generaties december 2014

“Een goed gevoel voor iedereen”

Interview met Wim van Maasakkers, zolderopruimer met hart voor mensen
“Zometeen ga ik naar Antwerpen. Morgen naar Middelbeers. Donderdag naar Maastricht.” Wim van Maasakkers, 62 jaar en net drie maanden met pensioen, is een drukbezet man. Wim ruimt zolders op. Veel mensen kunnen hulp gebruiken bij het opruimen van een zolder. Bijvoorbeeld bij een opname in een verzorgingshuis of overlijden van een partner of ouder. Als er voor Wim een goede klik is, dan neemt hij het opruimen voor zijn rekening. Wim gaat respectvol om met dingen die anderen ooit dierbaar waren. En kijkt of hij er misschien iemand anders blij mee kan maken. Een bijzondere hobby die velen een goed gevoel geeft. Generaties trok naar het Brabantse Vessem en trof daar Wim van Maasakkers in zijn ‘hok’. Lees verder..
 

Generaties oktober 2014

“Reizen heeft ons leven verrijkt”

Interview met Koos en Suzanne Middeljans, reizigers en lange-afstandswandelaars
Koos Middeljans (68) verveelt zich eigenlijk nooit. Hij en zijn vrouw Suzanne (67) genieten van het leven.Van het fanatiek bezoeken van de Keiebijters kletsavonden tot reizen, van wandelen en tuinieren tot het maken van lange trektochten. Van dat laatste geniet het energieke echtpaar uit Helmond het allermeest. Met als een van de hoogtepunten een voetreis naar het zuiden van Frankrijk, de beroemde GR5. “Als je loopt, vergeet je alles. Het enige wat dan telt is: hoe kom ik zo soepel mogelijk van a naar b?” Lees verder..
 

Generaties mei 2014

“Zonde als al die informatie verloren gaat”

Interview met Rom van der Schaaf, hoofdredacteur van het boek ‘Overschakelen’
Onder de naam Philips’ Telecommunicatie Industrie (PTI) ontwikkelde Philips tijdens de vorige eeuw telefonie- en telegrafi ecentrales voor particulieren en bedrijven. De naam PTI bestaat niet meer, maar een aantal van hun producten en ideeën wel. En oud-werknemers zitten nog boordevol herinneringen en verhalen over deze Hilversumse bedrijfstak. Eén van hen is Philips-gepensioneerde Rom van der Schaaf (77) uit Eemnes. Van zijn hand verscheen onlangs het boek ‘Overschakelen’, over de geschiedenis van Philips’ Telecommunicatie Industrie. Lees verder..
 

Generaties december 2013

“Soms ben ik er acht uur per dag mee bezig”

Interview met Theo Vosmeer, heemkundige en initiatiefnemer van DeurneWiki.nl
Computers en techniek speelden altijd een grote rol in de carrière van Theo Vosmeer. Toen dat na zijn pensionering voor een groot deel wegviel, was dat op z’n zachtst gezegd ‘even wennen’. Daarom besloot Theo zijn oude liefde te combineren met die ándere liefde, de heemkunde, het kennis hebben van en onderzoek doen naar de eigen leefomgeving. Samen met een groep dorpsgenoten en oud-collega’s startte hij DeurneWiki.nl, een verbazingwekkend complete database over de geschiedenis van Deurne. Lees verder..
 

Generaties oktober 2013

“We’ll meet again, don’t know where, don’t know when...”

Interview met Pieter Hoogstraten en Jan de Goede, jazzmusici
Staat er een vleugel in een hotellobby, dan beginnen zijn handen te jeuken. Speelt dochterlief een klassiek pianostuk van Chopin, is hij tot tranen geroerd. En als zijn grote idool, de Amerikaanse tenorsaxofonist Stan Getz, nog had geleefd, zou hij bij liveoptredens vooraan staan. Pieter Hoogstraten, 68 jaar, muzikant in hart en nieren. Van jazz en klassiek tot rock-’n-roll. Muziek als ontspanning naast het jarenlange intensieve werk bij Philips. “Man, wat was het lekker om de dag van me af te spelen.” Lees verder..
 

Generaties mei 2013

“Genieten van alles wat leeft en beweegt”

Interview met Menno Zijlstra, wilsterflapper voor de wetenschap
Er gaat niets boven Groningen. Naast een bruisende hoofdstad, historische gebouwen en eeuwenoude dorpjes biedt onze meest noordelijke provincie uitgestrekte polders, kronkelende rivieren en prachtige meren grenzend aan de unieke Waddenzee. Een natuurliefhebber is in Groningen niet gauw uitgekeken. Vraag het aan Menno Zijlstra, 67 jaar. Van het vroege voorjaar tot de late herfst vangt Menno goudplevieren, ook wel wilsters geheten. Hij doet dit volgens een eeuwenoude vangmethode: wilsterfl appen. De basis voor deze bijzondere hobby werd in de jaren zeventig gelegd op de fabrieks terreinen van Philips in Groningen. Generaties trok naar Sauwerd, vond een tuin met een plastic goudplevier en wist direct: hier woont Menno Zijlstra. Lees verder..
 

Generaties dec 2012

“Ik leer nog iedere dag”

Interview met Jos Raets, pianist en instrumentenbouwer
Dat liefde voor muziek bij sommige mensen kan leiden tot grootse prestaties, bewijst oud-Philipsgediende Jos Raets (64) uit het Belgische Geel. Hij bouwde zijn eigen klavecimbel naar origineel achttiende eeuws model. Elke toets, elke snaar, elke millimeter van het instrument is door zijn handen gegaan. “Ik wilde voelen hoe Bach zijn composities beleefde.” Lees verder..
 

Generaties mei 2012

“Ik heb nog zoveel inspiratie”

Interview met Jan Sneijders, kritisch kunstenaar en romanticus
In het Belgische Beerse, onder de rook van Turnhout, vinden we de sfeervolle beeldentuin van kunstenaar Jan Sneijders (71). Als adviseur voor milieuzaken reisde Jan vele jaren voor Philips over de hele wereld. Hij zag met eigen ogen de enorme invloed van de mens op het milieu en dat inspireerde hem om zijn ideeën gestalte te geven in duurzame materialen. Inmiddels werkt Jan al meer dan tien jaar als zelfstandig kunstenaar en vinden we zijn werken in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Taiwan. Jan’s eigen beeldentuin herbergt de grotere werken in marmer, hardsteen, brons en roestvrijstaal. In het woonhuis, dat ook dienst doet als permanente tentoonstellingsruimte, vinden we zijn kleinere beelden en reliëfs. In deze plezierige en inspirerende omgeving spreekt Generaties een maatschappelijk betrokken kunstenaar met een romantische ziel. Lees verder..
 

Generaties december 2011

“Een compositie overkomt je”

Interview met Peter Greve, bevlogen musicus en wetenschapper
“Het geeft een kick om op je 70-ste eindelijk te gaan doen, wat je al wilde toen je zes jaar oud was.” Aan het woord is Peter Greve. Peter is tachtig jaar en begon pas serieus met componeren nadat hij als chemicus met pensioen ging. Het lijkt een vreemde combinatie: muziek en chemie. Maar niets is minder waar. Waar in de chemie het samenstellen van verschillende stoffen tot reacties leidt, leidt in de muziek het samenstellen van verschillende noten en klanken ook tot reacties. Het perfect op elkaar afstemmen van verschillende bestanddelen zorgt voor het grotere geheel. “En aan het grotere geheel wil ik graag een bijdrage leveren”, aldus Peter. Generaties nam in ‘s Graveland plaats achter de piano voor een ‘quatre mains’ met een bevlogen musicus. Lees verder..
 

Generaties mei 2011

“Twee uur rijden, drie uur sleutelen”

Interview met Jacques van Liempd, autotechnicus met benzine in de aderen
Het wordt wel eens gekscherend gezegd, maar bij Jacques van Liempd (68) stroomt de benzine met recht door de aderen. Zijn hele werkzame leven lang heeft hij zich beziggehouden met de aanschaf en het onderhoud van auto’s bij Philips. De laatste vijftien jaar als wagenparkbeheerder voor het management van Philips. In die tijd werd ook de liefde voor de Engelse oldtimer geboren. Inmiddels heeft Jacques twee eigen oldtimers volledig gerestaureerd. De deuren van de garage stonden wijd open voor Generaties en er is maar één conclusie mogelijk: de passie voor auto’s leeft hier echt.Lees verder..
 

Generaties december 2010

“Dankzij vertaalwerk veel kennis van Zweedse flora en fauna”

Interview met Maarten Huisman, natuurliefhebber met talenknobbel
Wie Zweden zegt, zegt creatief Ikea, degelijk Volvo of hip Stockholm. Of denkt met weemoed terug aan Abba of Pipi Langkous. Maar wie Zweden zegt, ziet ook eindeloze meren en donkere bossen. Een paradijs voor natuurliefhebbers. Maarten Huisman, 79 jaar, houdt van de ongerepte natuur én haar bewoners. Zijn carrière bij Philips voerde hem langs Italië, India en Zweden. In het Scandinavische land vestigde hij zich permanent. “De winters zijn lang en donker, maar het voorjaar duurt nooit langer dan een week en dan breekt een zonnige zomer aan, met heerlijke lange dagen en een natuur vol bloemen. In de herfst kleurt het loofwoud langzaam rood en geel. Een schitterend gezicht!” Maarten en Hilde Huisman (71) vertellen vanuit Järvsö over hun bijzondere hobby.Lees verder..
 

Generaties mei 2010

“Werken houdt de geest scherp”

Interview met Frank Hiemstra, van marketingmanager tot schrijver
“Ik doe nu heel andere dingen dan ik in 35 jaar bij Philips heb gedaan. Ik vind dat bijzonder leuk en afwisselend. En het houdt bovenal de geest scherp”. Aan het woord is Frank Hiemstra, 70 jaar. Bijna de helft van zijn lange carrière bij Philips Lighting was Frank werkzaam in het buitenland. Zijn loopbaan voerde hem langs Japan, Canada en de Verenigde Staten. Na zijn pensionering in 2002 streek hij, samen met zijn echtgenote, neer in België waar hij onder meer een boek schreef over zijn buitenlandervaringen. Generaties zocht Frank Hiemstra en Willemijn Hiemstra-Justa (66) op in hun woonplaats Schilde, onder de rook van Antwerpen. Lees verder..
 

Generaties december 2009

“De stilte en duisternis fascineren mij nog steeds”

Interview met Willem van Schaïk, ‘grottenloper’ en schilder
In de rubriek Actief gepensioneerd spreekt Generaties met ing. Willem van Schaïk, 88 jaar. Al zijn hele leven lang is Willem van Schaïk geboeid door licht en duisternis. Als zevenjarig jongetje betreedt hij voor de eerste maal de donkere mergelgroeven van de Sint-Pietersberg en raakt besmet met het ‘mergelvirus’. In zijn studententijd wordt Van Schaïk gegrepen door het standaardwerk ‘Kunstlicht en Architectuur’ van ir. Louis Kalff. Het is een eerste aanzet voor een carrière als lichtadviseur bij Philips. De beleving van licht en duisternis loopt als een rode draad door zijn leven. Lees verder..
 

Generaties mei 2009

“Heel intens en toch uit de losse pols”

Interview met de heer prof. dr. ir. Frederik Kreuger, primas van zigeunerorkest ‘Siperkov’
In zijn woonplaats Delft zocht Generaties prof. dr. ir. Frederik Kreuger, 80 jaar, op voor een gesprek. Als primas (leidende viool) van zigeunerorkest ‘Siperkov’ treedt hij samen met zijn mede orkestleden regelmatig met enorm veel enthousiasme op. Daarnaast werkt hij op dit moment aan zijn 22e boek dat eind april 2009 verschijnt. Lees verder..
 

Gecontroleerd op: 25-01-2019

Actief gepensioneerd

Frans Wilbrink (82) verzamelt artistieke Philips-reclame. Lees zijn verhaal.

Naar Actief gepensioneerd

MijnPPF: regel uw pensioen

U vindt in MijnPPF uw pensioenoverzichten, de Pensioenplanner en u kunt er uw gegevens of voorkeuren wijzigen

Naar MijnPPF 

Dekkingsgraad

Hier vindt u elke maand de beleidsdekkingsgraad van Philips Pensioenfonds

Grafiek