Wat kost uw pensioen?
Pensioenfondsen beleggen om, binnen vastgestelde risicogrenzen, een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Maar voor het behalen van een zo hoog mogelijk rendement dienen kosten te worden gemaakt zoals transactie- en beheerkosten. Daarnaast is het voeren van de pensioenadministratie uiteraard niet kosteloos. Over de kosten van pensioenfondsen, en dus ook over de kosten van Philips Pensioenfonds, bestaat veel onduidelijkheid. Welke kosten maakt het Fonds nu eigenlijk? En hoe staan de kosten in relatie tot de opbrengsten van de beleggingen? Terechte vragen waarop Philips Pensioenfonds in dit artikel een antwoord geeft.
Wat gebeurt er met uw pensioenpremie?
Van elke euro die als pensioenpremie wordt ingelegd voor uw pensioen, gaat het overgrote deel naar uw pensioenopbouw. Omdat pensioenfondsen voor veel mensen tegelijk een pensioen regelen, kunnen de kosten laag blijven. Overigens verschillen de kosten wel per pensioenfonds. Dat hangt onder andere af van de omvang van het pensioenfonds en de gemaakte beleidskeuzes. Van elke euro in de pensioenpot wordt bij Philips Pensioenfonds jaarlijks nog geen € 0,0041 betaald aan kosten. Ondanks deze lage kosten, geloven veel mensen dat een groot deel van hun premie opgaat aan kosten en dus niet ten goede komt aan hun pensioenopbouw. Pensioenfondsen regelen een belangrijke component van de toekomstige inkomensvoorziening van grote groepen mensen. Daarom zijn de belangen groot. Om die inkomensvoorziening zo goed mogelijk te organiseren, moeten kosten gemaakt worden. Daarbij hebben pensioenfondsen geen winstoogmerk. Dus elke euro die het pensioenfonds uitgeeft, moet uiteindelijk bijdragen aan een goed georganiseerde en betrouwbare oudedagsvoorziening.
Welke kosten maakt een pensioenfonds?
Het beheersen van kosten is belangrijk. Bovendien wil Philips Pensioenfonds transparant zijn over dit onderwerp. In het jaarverslag brengt Philips Pensioenfonds daarom jaarlijks verslag uit over de gemaakte kosten. Maar over wat voor soort kosten hebben we het dan? En wat houden deze kosten in?
Om de pensioenvoorziening van deelnemers goed te regelen, worden de volgende kosten gemaakt:
1. kosten voor bestuur en organisatie;
2. kosten voor toezicht;
3. kosten voor pensioenuitvoering;
4. kosten voor vermogensbeheer.
Hierna worden deze kosten nader toegelicht.
2. Kosten voor toezicht
Pensioenfondsen staan onder toezicht van twee toezichthoudende organisaties: De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. De Nederlandse pensioensector draagt een deel van de kosten die deze toezichthouders maken. De afgelopen jaren zijn de wettelijke eisen voor pensioenfondsen flink toegenomen. Daarmee zijn ook de kosten van het toezicht op pensioenfondsen gestegen.
3. Kosten voor pensioenuitvoering
Voordat het pensioen straks kan worden uitbetaald, moet tijdens de loopbaan van onze deelnemers nauwkeurig worden vastgelegd op welk pensioen zij recht hebben. Dat doet Philips Pensioenfonds voor alle ruim 100.000 belanghebbenden. Een nauwkeurige administratie is van groot belang om ervoor te zorgen dat iedere deelnemer bij pensionering krijgt waar hij of zij recht op heeft. Van pensioenfondsen wordt daarom vanuit de wet vereist dat hun pensioenadministratie op orde is en voldoet aan strenge eisen. Bovendien is het van belang om deelnemers te informeren over hun pensioen, inclusief de keuzes die zij kunnen maken, en over het reilen en zeilen bij het Pensioenfonds. De pensioenadministratie van Philips Pensioenfonds is ondergebracht bij een externe pensioenbeheerder. Hier betaalt het Fonds een vergoeding voor. De hoogte van deze vergoeding, en dus van de kosten voor Philips Pensioenfonds, is sterk afhankelijk van onder andere de omvang van het Pensioenfonds. Maar ook het serviceniveau en de mate en intensiteit van communiceren naar deelnemers kunnen invloed hebben op het kostenniveau.
Vermogensbeheer: hoeveel kost dat?
Philips Pensioenfonds betaalt aan de externe vermogensbeheerder een vast percentage aan beheervergoeding. Naast de beheervergoeding betaalt Philips Pensioenfonds kosten aan de vermogensbeheerder voor aanvullende diensten. Denk daarbij aan administratie en advisering. Bovendien zijn er kosten voor toezicht, bestuur en organisatie die betrekking hebben op beleggingen. In 2017 bedroegen de vermogensbeheerkosten 0,22% en de transactiekosten 0,15% van het gemiddeld belegd vermogen. De transactiekosten worden verrekend met het beleggingsrendement. Op het vermogen dat Philips Pensioenfonds periodiek publiceert, zijn de transactiekosten dus reeds in mindering gebracht. Philips Pensioenfonds vindt het belangrijk om te meten hoe de kosten voor vermogensbeheer zich verhouden tot de kosten die andere pensioenfondsen hiervoor maken. Daarom doet het Pensioenfonds regelmatig mee aan een kostenmeting die wordt uitgevoerd door Cost Effectiveness Measurement (CEM). Deze kostenvergelijking kent een wereldwijde deelname van pensioenfondsen. De laatste meting vond plaats over 2016. De kosten van Philips Pensioenfonds voor vermogensbeheer (exclusief transactiekosten) waren in 2016 0,20% van het gemiddeld belegd vermogen. Dit percentage is volgens CEM lager dan de kosten van vergelijkbare andere pensioenfondsen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat Philips Pensioenfonds in hogere mate passief belegt in plaats van actief in vergelijking met de overige pensioenfondsen die deelnemen aan CEM.
Pensioenuitvoering: hoeveel kost dat?
Philips Pensioenfonds betaalde in 2017 € 100 per pensioenopbouwer en pensioenontvanger aan pensioenuitvoeringskosten. Hierin zitten kosten die het Fonds maakt voor de pensioenadministratie. Maar ook kosten voor toezicht, bestuur en organisatie die betrekking hebben op pensioenen.
Gecontroleerd op: